Slovenský deň v CSS

Tradície, chute, vône a hudba Slovenska.  Maľované vajíčka, perníky so symbolikou Veľkej noci, vlajky, hudba. Aj taký bol ,,Slovenský deň“ v CSS. Od rána nám v hale hrali folklórne melódie. Dopoludnia sme zdobili vajíčka tradičnými aj novými technikami.  Vyfarbovali sme slovenské znaky, symboly, vlajky, obedovali halušky, pochutnávali sme si na škvarkových pagáčikoch a orechovníku. Pokochali sme sa tvorbou šikovnej pernikárky, kto mal záujem, kúpil niečo pre šibačov. Popoludní nás čakal kvíz, po ktorom si už zapamätáme, kedy vstúpilo Slovensko do Európskej únie a ktoré mesto je po Bratislave najväčšie. Večer patril peknému vystúpeniu folklórnej skupiny KASANKA.

Veľa z Vás chcelo vedieť recept na naše škvarkové pagáčiky v bio kvalite, tak ho napokon Evička prezradila presne podľa receptúry svojej prastarej mamy: Pôjdete  na najbližšiu farmu alebo bývalé JRD. Kúpite si malé prasa – odstavča. Môžete mu dať meno, ale v tomto prípade, sa Vám bude s prasiatkom ťažšie lúčiť, preto je potrebné tento krok zvážiť. V minulosti sa často používali mená Mušo, Mašura, Mušura, Pruško alebo tie ľudské Maryša,  Anča, Mišo, Ružena, Agáta (bez osobnej ujmy kohokoľvek s týmto menom). V prípade, že si na prasa zvyknete a nebudete ho chcieť zabiť, vôbec sa netrápte. Je dokázané, že ošípané sa inteligenciou vyrovnajú aj psom a je už úplne jedno, či vedľa Vás spáva osemdesiatkilový írsky vlkodav alebo ošípaná. Potom sa však so škvarkovými pagáčmi môžete rozlúčiť. Ak sa rozhodnete, že Vás na ceste za pagáčmi nič a nikto nezastaví, prasa kŕmte 6 -8 mesiacov, kým nemá aspoň 120 kg. Potom zorganizujete zabíjačku. Ak si sami netrúfate, zavolajte si na pomoc profesionálneho mäsiara. K zabíjačke patria spevy, pálenka a nejaká tá homola, aby Vás susedovci neohovárali. Keď už je svinka rozpracovaná, pokrájame si pláty slaniny na centimetrové kúsky. Tieto kúsky prevažne kockového tvaru smažíme vo veľkom najlepšie smaltovanom hrnci. Toto je práca, ktorá vyžaduje čas a trpezlivosť. Ak to nebudete robiť s láskou, na škvarkové bio pagáče môžete zabudnúť. Ak už máte škvarky hotové, posolené, vychladnuté, ste v polovici cesty. Teraz škvarky zomeliete a pripravíte si cesto.

Suroviny:

500 g múky,  250 g masla,  2 vajíčka, 1 žĺtok, soľ, 200 ml vlažného mlieka, 30 g droždia, 1 lyžička cukru. Zabudli sme ešte na škvarky, tých je treba tak 250 – 300 gramov.

Z kvásku a uvedených surovín okrem škvarkov, vymiesime cesto, časť mlieka môžeme nahradiť kyslým mliekom (acidofilné, zákys-výsledné pagáče sú jemnejšie a chutnejšie), mlieko dajte od oka podľa hustoty cesta asi ako na knedlíky. Necháme v teple kysnúť, ale iba mierne, nie ako klasické kysnuté cesto.
Potom cesto vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, natrieme čiastočne pomleté a čiastočne nasekané škvarky, cesto preložíme z prava do ľava a z hora dole. Tí odvážnejší to môžu urobiť aj naopak. Po 10-15 min. znova vyvaľkáme na 2 cm a preložíme. Po dalších 10 min. ešte naposledy vyvaľkáme a poskladáme. Potom zasa vyvaľkáme na 2 cm, vykrajujeme, dávame na plech a potierame vajcom a pečieme asi pri 200 stupňoch asi 15 až 20 min. (Pred pečením necháme stáť na plechu, iba kým sa rozpáli trúba). Vegetariáni môžu škvarky nahradiť sójovým granulátom, ale to Vás už vopred ľutujeme. Dobrú chuť.